Domeniu preferat: www sau non-www

wwwÎn mod tradiţional site-urile au forma www.site.com, de aceea de multe ori lumea internetului mai este cunoscută şi drept lumea „www“. Strict vorbind, însă, adresa corectă a unui site este http://www.site.com, HTTP (HyperText Transfer Protocol) fiind protocolul folosit în servirea paginilor web (spre deosebire de alte protocoale posibile, cum ar fi FTP: File Transfer Protocol). În realitate, însă, www nu este necesar, putem scrie pur şi simplu site.com în bara de adrese pentru a obţine site-ul dorit. Tehnic vorbind, www. este un subdomeniu al domeniului site.com (aşa cum, de exemplu, în cazul adresei images.google.com, images. este un subdomeniu al domeniului google.com, sau în cazul adresei web-design.vixel.ro, web-design. este un subdomeniu al domeniului vixel.ro).

Însă dacă unele site-uri afişează forma tradiţională http://www.site.com, altele afişează forma simplă http://site.com, în timp ce altele afişează ambele forme. Nu există o variantă corectă în ceea ce priveşte folosirea sau omiterea subdomeniului www. Dar faptul de a folosi ambele forme constituie o greşeală şi are o sumă de dezavantaje.

Primul şi cel mai important îl constituie împărţirea importanţei paginii. Unul dintre principalele criterii pe care le aplică Google în clasificarea rezultatelor în căutări este importanţa pe care acea pagină o are faţă de alte pagini similare. Google numeşte acest indicator PageRank. PageRank-ul se măsoară prin (1) numărul de linkuri externe (de pe alte site-uri) care trimit către pagina respectivă şi (2) calitatea acelor linkuri (dată de PageRank-ul paginilor respective). Însă dacă o parte dintre linkurile către pagină trimit la varianta cu www, iar altă parte către varianta fără www, practic PageRank-ul paginii va fi împărţit în două şi în loc de o pagină cu PageRank bun (cu importanţă mare), am putea avea două pagini cu PageRank mediocru (importanţă medie). Acest lucru va afecta dramatic afişarea în rezultatele căutărilor cu motoarele de căutare.

Un alt dezavantaj major este acela că motoarele de căutare vor indexa cele două variante ca şi cum ar fi două pagini diferite ale aceluiaşi site. Având conţinut identic, motoarele de căutare le vor penaliza, iar ele vor apărea mai jos în rezultatele căutării – aceasta deoarece motoarele de căutare vor să afişeze pe primele poziţii paginile care au conţinut unic, căci consideră că acestea sunt mai relevante decât cele care au conţinut duplicat.

Nu în ultimul rând, păstrarea ambelor variante (cu şi fără www) prezintă şi un dezavantaj de o altă natură, mai puţin tehnică: denotă inconsistenţă.

Ce putem face pentru a evita aceste neplăceri? Trebuie să optăm pentru una dintre cele două variante: cu www sau fără www. Putem alege oricare dintre cele două variante, nu există alegeri corecte sau greşite aici. Important este ca, odată ce am ales, să rămânem consistenţi.

În primul rând trebuie verificate toate linkurile interne către toate paginile din interiorul site-ului şi, dacă este cazul, unificate astfel încât să reflecte alegerea făcută. Dacă în interiorul site-ului nostru sunt linkuri care conţin www şi linkuri care nu conţin www, motoarele de căutare le vor găsi şi le vor indexa pe amândouă, astfel încât pentru fiecare pagină din site vor indexa două variante. Şi nu doar motoarele de căutare, ci şi utilizatorii vor putea crea pe paginile lor linkuri către site-ul nostru atât cu, cât şi fără www.

În al doilea rând, trebuie contactaţi toţi proprietarii de pagini care au linkuri către dvs. în versiunea neagreată şi rugaţi să modifice linkurile.

În al treilea rând, este important ca, odată ce am ales una dintre variante, să o blocăm pe cealaltă. Nu e suficient toate linkurile interne şi externe să fie de forma www.site.com, de exemplu, dacă utilizatorii pot accesa site-ul scriind în bara de adrese a browserului site.com (sau invers). Ceea ce putem face este să creem o redirecţionare de tipul 301 (permanentă) de pe domeniul pe care dorim să-l blocăm, către domeniul preferat. Cea mai simplă metodă pentru a crea asemenea redirecţionări este prin intermediul fişierului .htaccess localizat pe serverul unde se află site-ul dvs. (valabil pentru servere Linux care rulează Apache). Vom prezenta mai jos ambele scenarii. Codul respectiv trebuie scris în fişierul .htaccess, dacă acesta există. Dacă nu există, trebuie creat un fişier cu ajutorul unui editor gen Notepad şi numit chiar aşa: „.htaccess“, cu punct în faţă şi fără nici o extensie. Dacă fişierul există şi este deja scris ceva în el, nu se va şterge ceea ce este scris

1. www.site.com se redirecţionează către site.com:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.site\.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://site.com/$1 [R=301,L]

2. site.com se redirecţionează către www.site.com:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^site.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.site.com/$1 [
R=301,L]

Etichete: , , , , ,

Comentariile sunt închise.